Sigurnost je na prvom mjestu

rajkoorman

0

Šta su to pametni telefoni i tableti, kako oni utiču na nas  i koliko su ovi uređaji zapravo zaštićeni? Sve su to stvari kojima ne posvećujemo dovoljno pažnje, a trebali bi!
Trenutno se procijenjuje da ima oko 4.55 milijardi ljudi koji posjeduju pametne telefone, a ova brojka nastavlja da raste iz dana u dan. Pored toga što smo prijavljeni na dosta naloga (Facebook, Twitter, Email, PayPal, Skrill…), često čuvamo podatke bez kojih ne bi mogli da radimo svoj posao.
Kada navedemo sve ovo, počinjemo više da cijenimo naše pametne uređaje i da više razmišljamo o tome kako da se zaštitimo.

Najbitnije je da  znamo kako da se zaštitimo. Mozilla je razvila FirefoxOS (operativni sistem za pametne telefone i tablete), kao i efikasan način za zaštitu.

Kako bi se ova zaštita aktivirala, potrebno je ući u Settings telefona, a zatim aktivirati
Find my device.
2014-12-02-21-06-37 2014-12-02-21-09-20

Sledeći korak je da posjetimo website Find Firefox.

SS1

 

Pored toga što nam Find Firefox omogućava da nam prikaže gdje se uređaj nalazi, možemo natjerati uređaj da zvoni jedan minut(kako bi ga brže pronašli), kao i da ga zaključamo, ili izbrišemo sve lične podatke.

Kako bi zaključali uređaj, dovoljno je da uradimo sledeće,

SS4SS5

a to će se prikazati osobi koja pokuša da otključa telefon na sledeći način.

2014-12-02-21-15-22

Treća mogućnost se koristi ukoliko smo sigurni da ga nećemo povratiti, pa je obavezno da se zaštitimo tako što ćemo izbrisati sve lične podatke, kao što su šifre od naloga i kontakti iz imenika.

SS6

 

Test je rađen na Geeksphone Peak,  FirefoxOS 2.1v .

 

 

 

No responses yet

Post a comment

Post Your Comment